Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τεύχος 91 - επιλεγμένο κείμενο

Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου: "Εν μέση οδώ" στη μνήμη του Μάκη Αποστολάτου

"Πιστοποιητικά θανάτου δεν θα μας ζητήσουν
για πρώτη και τελευταία φορά
θα φύγουμε όλοι παντοιοτρόπως
εν μέση οδώ"


Όπως το αποτύπωνε ποιητικά, έτσι δυστυχώς, "εν μέση οδώ" μας άφησε ο Μάκης Αποστολάτος στις 13 Οκτωβρίου του 2010 έχοντας δώσει με αξιοπρέπεια πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Ποιητής έντονα ερωτικός, κοινωνικός αμφισβητίας, σκεπτικιστής, προβληματισμένος σε θέματα υπαρξιακά και κοινωνικά. Βαθύτατα μορφωμένος και ουσιαστικά ελεύθερος - ελεύθερος από κατεστημένες αξίες και κοινωνικές παραδοχές - ο Μάκης Αποστολάτος χαράζει τη δική του πορεία τόσο ως ποιητής όσο και ως εκδότης του περιοδικού Ομπρέλα (1981-2010) καθώς και ιδρυτής της Ενωτικής Πορείας Συγγραφέων (ΕΠΟΣ). Η ζωή του δεν "βούλιαζ[ε] σε υποκλίσεις και μετάνοιες" όπως επισημαίνει ποιητικά ο ίδιος στο ποίημα "Νοκ Άουτ".

Η προσφορά του στον πολιτισμό ήταν ιδιαίτερα αξιόλογη, τόσο με το ποιητικό όσο και με το κριτικό και δημοσιογραφικό του έργο. Τα αφιερώματα του περιοδικού Ομπρέλα σε Έλληνες και σε ξένους λογοτέχνες καθώς και τα θεματικά αφιερώματα του περιοδικού με συμμετοχές λογοτεχνών, διανοουμένων και επιστημόνων εμπλούτισαν την πνευματική ζωή του τόπου με απόψεις και θέσεις ανεξάρτητες και κάποιες φορές καινοφανείς.

Είχα τη χαρά να γνωρίσω προσωπικά το Μάκη Αποστολάτο και να συνεργαστώ στο περιοδικό του. Ήταν βαθύτατα ευγενής άνθρωπος, καλλιεργημένος, με κατασταλαγμένες απόψεις για τη ζωή και το ρόλο της τέχνης στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα φιλικός στις παρέες με χιούμορ αλλά και καυστικός στις κρίσεις του για όλους και πρώτα απ' όλα για τον εαυτό του, δεν απεμπόλησε σε όλη την πορεία της ζωής του τις αρχές και τις θέσεις του. Θα τον θυμάμαι πάντα με τρυφερότητα και νοσταλγία.

ΑΝΤΑ ΚΑΤΣΙΚΗ-ΓΚΙΒΑΛΟΥ
Καθηγήτρια Λογοτεχνίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια: